Voorstel: Europese gehandicaptenkaart ingediend

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: woensdag 29 november 2023

Woensdag 6 september heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend voor een Europese gehandicaptenkaart (De European Disability Card (EDC)). Mensen met een beperking vragen hier al heel lang om. Met de kaart kan je aantonen dat je een beperking hebt. Dat is zeker voor mensen met een onzichtbare beperking heel handig. We zijn blij dat het voorstel nu is ingediend, omdat de kaart de toegankelijkheid kan bevorderen. En het kan bureaucratie verminderen. Tegelijk zijn er nog wel veel vragen over hoe het in de praktijk gaat werken.  

Waar is de kaart voor bedoeld? 

Met de kaart kun je aantonen dat je een beperking hebt. De kaart moet aan iedere EU-inwoner in het land waar je op dat moment verblijft dezelfde mogelijkheden en rechten bieden op het gebied van cultuur, sport, recreatie en vervoer. Denk aan korting of gratis toegang in musea, gebruik kunnen maken van een strandrolstoel of reisassistentie. Wat je met de kaart kan doen is per land verschillend. In Frankrijk kun je bijvoorbeeld gratis een museum in als je kan aantonen dat je een beperking hebt. In Nederland kennen we dat niet. Maar misschien kan dit dankzij deze kaart wel in de toekomst. De Europese Commissie wil met de kaart ook stimuleren dat mensen met een beperking – omdat ze minder drempels ervaren – meer en makkelijker deelnemen aan culturele en sportieve activiteiten. 

Hoe kom je aan de kaart? 

Het is nog niet duidelijk hoe je aan de kaart komt. In het voorstel staat dat alle landen in de EU dit zelf moeten bepalen. Dat moet dus ook in Nederland nog worden uitgewerkt. We verwachten dat Nederland en andere EU-lidstaten om meer verduidelijking gaan vragen want daarover is het voorstel niet heel duidelijk. Kan of mag iedereen de kaart aanvragen? En wie bepaalt of de kaart wordt toegekend? Dat is heel belangrijk als je wel een beperking hebt maar geen kaart. Het mag niet betekenen dat je daardoor geen recht hebt op bijvoorbeeld ondersteuning of korting. 

Wel geeft het voorstel duidelijk aan dat de kaart zowel fysiek (als pasje) en digitaal beschikbaar komt. Digitaal betekent dat je de kaart bijvoorbeeld op je mobiel kan zetten. 

Waar kun je de kaart gebruiken? 

De kaart is bruikbaar in alle landen van de Europese Unie. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat als je langer dan 3 maanden in het buitenland bent (voor bijvoorbeeld werk, studie of reis) je in het land waar je dan bent een nieuwe kaart moet aanvragen. En dan gaan de voorwaarden in dat land voor je gelden. Als die voorwaarden verschillen van de Nederlandse dan kan dat ook betekenen dat je in dat land niet in aanmerking komt voor de kaart. 

Een nieuwe Europese gehandicaptenparkeerkaart 

In het voorstel van de Europese Commissie wordt ook een nieuwe, verplichte Europese gehandicaptenparkeerkaart geïntroduceerd. We vinden dat een goed voorstel want de bestaande Europese parkeerkaart wordt in veel landen verschillend gebruikt en ziet er in elk land anders uit. Dat is enorm lastig als je met die kaart door Europa reist en het leidt regelmatig tot verwarring en onterechte boetes. Om dat te voorkomen moet de kaart er elk land precies hetzelfde uitzien en officieel erkend zijn. 

Vervolgstappen 

Alle EU-landen geven een reactie op het voorstel van de Europese Commissie. Die reacties worden meegenomen als het Europese Parlement toestemming wordt gevraagd om de kaart in te voeren. Wanneer dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk maar dat zal op zijn vroegst in 2024 zijn. Als het voorstel wordt goedgekeurd hebben de Europese lidstaten maximaal 18 maanden om de kaart in te voeren. 

Lees verder

 

Bron: 

Delen via...