Tweede Kamerverkiezingen: Ondersteunende faciliteiten voor mensen met een beperking

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: maandag 13 november 2023

Inclusief stembureau

Daarom hebben we een inclusief stembureau, zodat iedereen (zelfstandig) kan stemmen. Inclusief betekent dat iedereen kan meedoen. Op het inclusief stembureau zijn hulpmiddelen aanwezig. Het stembureau is voor iedereen toegankelijk. De beweegwijzering markeert de route en er is een gastheer of gastvrouw voor uw vragen aanwezig.

Zalencentrum de Oase in Sittard is ingericht als inclusief stembureau

Dat betekent dat dit stembureau speciaal is ingericht voor mensen met een visuele of lichamelijke beperking. Op deze manier kan iedereen zelfstandig stemmen. Er zijn hulpmiddelen aanwezig, zoals een gesproken kandidatenlijst, stemmal, duidelijke bewegwijzering op de grond en een gastheer of gastvrouw. Het inclusief stembureau is voor iedereen toegankelijk. Iedereen kan en mag stemmen op het inclusief stembureau.

Lees verder


Stemlocatie stadskantoor in Heerlen is ingericht als inclusief stembureau

  • In stemlocatie stadskantoor, gelegen aan de Geleenstraat 25 te Heerlen, kunnen mensen met een visuele beperking de stemmal en soundbox gebruiken.
  • In stemlocaties letten we op een goede toegankelijkheid. Helaas is een 100% dekking qua toegankelijkheid niet mogelijk. We communiceren dit via het huis-aan-huisbiljet welke stemlocaties minder goed toegankelijk zijn.
  • Waar toegankelijkheidsproblemen kunnen voor komen, daar zetten we waar mogelijk een extra stembureaulid in. Denk hierbij aan een Vista-student die een stukje deurbewaking doet. Stemlocaties waar de deur bijvoorbeeld niet automatisch opent, daar kiezen we ervoor om een student de deur te laten bewaken en waar nodig ondersteuning te bieden. Een mindervalide kiezer krijgt dan toch toegang tot het stemlocatie en hulp als deze persoon dat wenst.
  • We leveren op haast elk stembureau nu tenminste een stemhokje uit met verlichting op stroom.Dat zorgt ervoor dat het licht gedurende de dag niet minder wordt en met extra lumen, zodat tenminste 1 stemhokje voldoende verlicht is. Ook hebben we op elk stembureau een leesloep (vergrootglas) beschikbaar.
  • De zichtbaarheid van de stemlokalen regelen we op alle locaties met beachflags.We zetten ook bewegwijzeringsborden neer die naar de stemlocaties verwijzen.
  • Alle stembureaus krijgen een rol zwart-gele tape geleverd, zodat ze eventuele kleine drempels extra zichtbaar kunnen maken.

Bovendien hebben alle stembussen zwart-gele tape rondom de ‘brievenbus’, zodat deze hopelijk beter zichtbaar is.


Voor overige inclusieve stembureau's in Limburg vind u in de onderstaande tool.

Waar is mijn stemlokaal

Bron:   en 

Delen via...