Stemmen met een visuele beperking op 15 maart 2023 in Heerlen

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: zondag 15 januari 2023

Gemeente Heerlen vindt het belangrijk dat iedere kiezer op 15 maart 2023 zijn of haar stem kan uitbrengen. Daarom hebben wij voor blinden en slechtzienden twee stemmallen (Provinciale Staten en Waterschap) op het stadskantoor (Geleenstraat 25) staan.
Dit is een hulpmiddel waarmee mensen met een visuele beperking zelfstandig en het behoud van stemgeheim kunnen stemmen. In het stemhokje staat naast de stemmal ook een soundbox. Deze leest de partijen en kandidaten voor.
De stemmal is een houten hulpmiddel dat om het stembiljet heen zit. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kan de kiezer het juiste bolletje inkleuren op het stembiljet.

Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking

Kunt u door een lichamelijke beperking zelf niet stemmen? Dan mag u hulp krijgen in het stemhokje. Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft. U kunt zelf iemand meenemen om te helpen of een stembureaulid om hulp vragen.

Stemmen met een visuele beperking

In alle stembureaus hangt een vergrote kandidatenlijst. Daarnaast moet in elk geval 1 leesloep aanwezig zijn, die de tekst op het stembiljet vergroot. Ook moet in het stemhokje goede verlichting zijn. Gemeente Heerlen zet daarnaast een stemmal in. 

Hoe werkt stemmen met een stemmal?

Blinden en slechtzienden kunnen stemmen met een stemmal. De stemmal ligt op het stadskantoor van gemeente Heerlen.

Hoe werkt het?

In het stemhokje vindt u een soundbox en een stemmal. Vanuit de soundbox leest een stem de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt. De mal is een houten hulpmiddel dat om het stembiljet heen zit. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kunt u het juiste bolletje inkleuren op het stembiljet. 

Analfabeten en kiezers die geen Nederlands spreken

Bent u analfabeet of beheerst u de Nederlandse taal niet (of niet goed)? Dan mag u geen hulp krijgen bij het stemmen. U mag buiten het stemhokje wel uitleg krijgen over hoe het stembiljet werkt. Maar u mag geen hulp krijgen in het stemhokje. 

Kiezers met een (licht) verstandelijke beperking

Heeft u een (licht) verstandelijke beperking? Dan mag u geen hulp krijgen in het stemhokje. Wel mag u buiten het stemhokje uitleg krijgen over hoe het stembiljet werkt. Veel gemeenten en maatschappelijke organisaties organiseren voor de verkiezingen trainingen over het stemmen. Daarnaast kunnen kiezers met een verstandelijke beperking uitleg krijgen en oefenen op Hoewerktstemmen.nl.

Kom stemmen op 15 maart 2023. Laat uw stem niet verloren gaan!

Bron: 

Delen via...