Proef gemeente Venray inzake fietsen in het Centrum (living lab)

Door: Mariëlle Achten, Gehandicapten Platform Venray
Op: zondag 4 augustus 2024

In Venray centrum heeft in de afgelopen maanden een proef plaatsgevonden omtrent het fietsen in het centrum (living lab).  Het GehandicaptenPlatform Venray heeft,  naar aanleiding van het advies van het onderzoeksbureau Verkeersduo, een reactie gestuurd naar het College burgemeester en wethouders van de gemeente Venray en alle raadsfracties van de gemeente Venray.

Hieronder volgt onze reactie:

Het Gehandicapten Platform Venray  (GPV)heeft deelgenomen aan de klankbordgroep.

Het GPV heeft daarom de aan u uitgebrachte rapportage ontvangen. Wij hebben de volgende opmerkingen op deze rapportage.

De aanbeveling aan u is kort samengevat:  in het gehele centrum van Venray fietsen toestaan en blijven inzetten op het gedrag van fietsers omwille van de veiligheid.

Deze aanbeveling is voor ons onbegrijpelijk. Op zaterdag 7 oktober 2023 heeft het GPV een enquête gehouden onder de bezoeker aan het centrum die gebruikmaakten van een hulpmiddel, zoals rollator, scootmobiel, taststok, e.d.  Uit deze enquête blijkt dat 36% van deze bezoekers expliciet aangeeft dat zij graag de fietsers geweerd willen zien uit het centrum. Tijdens deze enquête gold nog altijd de regelgeving dat er in het centrum niet gefietst mag worden. De conclusie ligt dus voor de hand dat  bij het volgen van het advies deze bezoekers met een handicap veel meer overlast gaan ervaren van fietsers in het centrum en  wellicht wegblijven.

De overheid heeft zich in 2016 gebonden aan het VN-verdrag Handicap en chronisch zieken. Dit verdrag legt de focus op inclusie en de toegankelijkheid . Uitgangspunt is volledige deelname in de samenleving, de vrijheid om zelf keuzes te kunnen maken, onafhankelijkheid, menselijke waardigheid en kansengelijkheid. Het Verdrag is gebaseerd op het sociaal model: niet de beperking is het probleem, maar de manier waarop de samenleving is ingericht. Ons lijkt het onbeperkt toelaten van fietsers in tegenspraak met deze opdracht. Temeer daar het fietsverkeer, o.a. door fat bikes, elektrische fietsen, enorm is veranderd in snelheid, e.d.

In de Inclusieagenda 2022-2024 Venray voor Iedereen onder de actielijst Vrije Tijd staat als actiepunt opgenomen dat de gemeente initiatiefnemer is voor het faciliteren van gesprekken tussen belanghebbenden over toegankelijkheid centrum/recreatie. Deelnemers zouden zijn gemeente Venray, GPV,  Centrale voor Senioren, Venray Bloeit, winkeliersvereniging en VVV. Er zijn enkele gesprekken geweest tussen GPV, winkeliersvereniging en wijkvereniging Centrum over het fietsen in het centrum. De gemeente is geen deelnemer geweest maar heeft ervoor gekozen om voor het fietsen in het dorp de living lab methode toe te passen. Partijen zijn niet meer bij elkaar geweest om te overleggen over een toegankelijk centrum.

In de aanbeveling staat dat de gemeente zich moet blijven inzetten op het gedrag van fietsers omwille van de veiligheid. De veronderstelling dat gedragsverandering op deze manier kan worden bereikt lijkt ons niet realistisch. Wij willen daarom graag van u horen hoe u denkt deze gedragsverandering te bereiken.

Bestuur Gehandicaptenplatform Venray

 

Delen via...