Leerlingen speciaal onderwijs maken in Heerlen met behulp van buddy’s overstap naar ‘gewone’ middelbare school: ‘Kippenvel als ik ze meer rechtop zie lopen’

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: woensdag 23 november 2022

Heerlen - Amy en Maaike zijn klasgenoten op de havo en vriendinnen. Het tweetal werd vorig jaar als buddy’s gekoppeld nadat De Buitenhof (voortgezet speciaal onderwijs) een vleugel van het Bernardinuscollege in Heerlen betrok.

Buiten adem komt de dertienjarige Maaike het kantoor binnenlopen. De havoleerlinge is net met de bus uit haar woonplaats Bocholtz aangekomen op school, het Bernardinuscollege in Heerlen. Binnen wacht vriendin en klasgenote Amy (13) uit Heerlen al op haar. Zodra de meiden een blik wisselen, volgt een giechelbui. De schooldag kan beginnen.

Ambassadeurs

Maaike en Amy zijn - zo mag je het wel noemen - ambassadeurs van een bijzondere samenwerking tussen het Bernardinuscollege en De Buitenhof (voortgezet speciaal onderwijs). Ingegeven door de landelijke trend dat leerlingen uit speciaal onderwijs meer betrokken worden bij, of zelfs de overstap maken naar reguliere scholen, sloegen onderwijskoepels SVOPL uit Parkstad en Stichting Alterius de handen ineen. Een noviteit voor Zuid-Limburg. Besloten werd dat een kleine groep havoleerlingen van De Buitenhof vanaf schooljaar ‘21/‘22 in een vleugel van het Bernardinus lessen zou volgen.

Docenten van De Buitenhof geven het gros van de lessen aan de eerstejaars en vakdocenten van het Bernardinuscollege schuiven aan bij andere leerjaren, legt Janine Schuwirth uit. Schuwirth is leerlingenbegeleider op De Buitenhof en samen met Isis Agouzoul van Bernardinuscollege nauw betrokken bij deze samenwerking.

De eerste groep Buitenhof-leerlingen van vorig jaar is dit schooljaar uitgebreid met havo 4-leerlingen. Zij kozen afgelopen jaar hun profielen in de vakken waarin ze eindexamen doen. Schuwirth: „Op De Buitenhof boden we één profiel aan, Economie en Maatschappij. Op het Bernardinuscollege kunnen ze uit alle vier de profielen kiezen.” Agouzoul vult aan: „Als jongeren het profiel kiezen dat ze willen, hebben ze ook een grotere kans van slagen. Daar komt de missie van onze scholen samen: maatwerk en kansen bieden.”

Schuwirth: „Op dit moment volgen 28 leerlingen van De Buitenhof hier les, van 1 tot en met 4 havo. Elke leerling heeft een mentor en als ze dat willen een buddy, een klasgenoot.” Zoals havoleerlinge Maaike die vorig jaar door Agouzoul - teamleider op Bernardinuscollege van leerjaren 1 en 2 - werd gevraagd om Amy op te vangen in de klas.

Kippenvel

Amy: „Ik moest erg wennen aan de grote klassen, de drukte en hoe ik goed moet plannen.” De samenwerking tussen Amy en Maaike blijkt een gouden greep te zijn. Behalve buddy’s zijn ze ook vriendinnen geworden. Maaike: „Amy was eerst een beetje stil, maar dat is ze nu niet meer. We delen veel dezelfde passies, we zitten samen bij de dramaclub, we zingen, maken muziek, ze is heel spontaan en grappig.”

Amy heeft vanwege haar autisme soms meer tijd nodig om de snelheid van het reguliere middelbare schoolleven op te pakken. Niet gek als je weet dat ze van klassen met maximaal 12 leerlingen op De Buitenhof naar een middelbare school met circa duizend tieners overstapte. Schuwirth: „We zien hoe Amy opgebloeid is van een stil, verlegen meisje naar iemand die bij de toneelgroep zit en straks tijdens het kerstconcert optreedt.”

Schuwirth trots: „Het is zo mooi om die twee meiden te horen vertellen. Het doel is niet alleen dat Amy en andere leerlingen van De Buitenhof doorstromen naar regulier onderwijs, ze leren ook andere competenties. Plannen, hulp vragen aan docenten of andere leerlingen, maar ook sociale vaardigheden, leren omgaan met verschillende docenten en leerlingen. Ik zie leerlingen letterlijk meer rechtop lopen. Daar krijg ik kippenvel van.”

De Buitenhof

De Buitenhof is onderdeel van Stichting Alterius die in Zuid-Limburg speciaal (voortgezet) onderwijs bieden aan kinderen van 4 tot 20 jaar. Een kleine driehonderd leerlingen volgt dit schooljaar les op een van de locaties van Alterius. Zorg gaat op deze scholen hand in hand met onderwijs en daarom werkt Alterius nauw samen met bijvoorbeeld Mondriaan, Xonar en Koraal.

Bron: Dagblad De Limburger

Delen via...