Introductie Academische Werkplaats Hulpmiddelenzorg voor Zelfredzaamheid

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: dinsdag 23 juli 2024

Samen het verschil maken voor mensen die hulpmiddelen gebruiken! Dat is wat ons samenbrengt als Academische Werkplaats Hulpmiddelenzorg voor Zelfredzaamheid (AWH-Z).

De AWH-Z is een samenwerkingsverband in de regio Zuid-Limburg dat bestaat uit Zuyd Hogeschool, Universiteit Maastricht, Gilde Opleidingen, Sevagram, CZ, afdeling WMO Heerlen, Ieder(in), Burgerkracht Limburg en waar ook FGL partner in is. De AWH-Z is opgericht in 2022 en wordt mede gefinancierd door ZonMw, onderdeel van de Nederlandse overheid dat gezondheidsonderzoek financiert en vernieuwing in de gezondheidszorg stimuleert.

Het doel van deze academische werkplaats is om de samenwerking tussen deze partijen verder te verbeteren, zodat onderzoek en praktijk beter op elkaar aansluiten. In deze AWH richten we ons op onderzoek naar hulpmiddelen die ervoor zorgen dat mensen met beperkingen op een fijnere manier thuis kunnen blijven wonen. Vergroten de gebruikte hulpmiddelen bijvoorbeeld de ervaren zelfredzaamheid? Tegen welke knelpunten lopen hulpmiddelengebruikers aan bij het aanvragen en verstrekken van hulpmiddelen? Wat is voor mantelzorgers de meerwaarde van het gebruik van hulpmiddelen? Met deze vragen zijn we als AWH-Z aan de slag, uiteraard samen met hulpmiddelengebruikers omdat zij experts zijn en hier de meeste kennis over en ervaring mee hebben.

FGL denkt mee hoe deze onderzoeken zo goed mogelijk aansluiten bij personen die gebruik maken van hulpmiddelen en bij hun mantelzorgers. Ook delen zij hun ideeën over hoe we de resultaten van deze onderzoeken beter kunnen verbinden aan de praktijk. Hoe komt de opgehaalde kennis terecht bij de mensen die hier echt iets aan hebben?

Om een concreet voorbeeld te noemen: FGL is de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij de ontwikkeling van een vragenlijst om knelpunten, wensen en behoeften rondom hulpmiddelen (de producten zelf, maar ook het verstrekkingsproces) op te halen. We hebben zowel een vragenlijst voor hulpmiddelengebruikers en mantelzorgers ontwikkeld als een vragenlijst voor professionals. Hierover lezen jullie in een volgende nieuwsbrief meer!

Click hier voor meer informatie: Ga naar site Zuyd Hogeschool AWH-Z


 

Bron: Monique Lexis, Lianne Janssen en Lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool

Delen via...