In gesprek over Lokale Inclusie Agenda tijdens bijeenkomst M50

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: donderdag 25 april 2024

Afgelopen vrijdag gingen Guusje ter Horst, bestuurlijk aanjager van het VN-verdrag Handicap, en Marianne Vorthoren, projectleider van ‘Iedereen doet mee’ van de VNG, in gesprek met enkele wethouders van middelgrote gemeenten tijdens een bijeenkomst van de M50. De M50 is een netwerk waarin middelgrote gemeenten met tussen de 30.000 en 80.000 inwoners kennis delen en elkaar inspireren. De bijeenkomst stond in het teken van het informeren van gemeenten over het VN-verdrag Handicap en elkaar inspireren en enthousiasmeren voor het opstellen van een Lokale Inclusie Agenda. Ook deelden collega-bestuurders van verschillende gemeenten hun ervaringen en uitdagingen bij het maken van lokaal inclusiebeleid.

Nadat de bijeenkomst was geopend, sprak Guusje ter Horst de gemeenten toe over het belang van lokaal inclusiebeleid. Gemeenten spelen namelijk een belangrijke rol in alle domeinen van het leven van mensen met een beperking. Guusje vertelt erover. “De gemeente loopt als een rode draad door het leven van mensen met een beperking. Onderwijs, spelen, sport, werk, inkomen: het zijn allemaal domeinen waar de gemeente een rol in speelt. Of het nu gaat over inclusieve speeltuinen waar alle kinderen samen kunnen spelen, of onderwijs waarin kinderen met en zonder beperking met elkaar in contact komen. Daarnaast is het voor mensen met een beperking moeilijker om een baan te vinden. Ook dan speelt de gemeente een belangrijke rol in het begeleiden van zowel potentiële werknemers met een beperking, als hun werkgevers.”

Naast dat sociaal beleid belangrijk is voor het borgen van de toegankelijkheid van de samenleving voor mensen met een beperking, is het ook een wettelijke verplichting dat gemeenten dit beleid ontwikkelen. De helft van de gemeenten doet dit al, maar de andere helft nog niet.

Lees verder


 

Bron: 

Delen via...