Bezoek ervaringsdeskundige aan Romeins Museum de Thermen

Door: Patrick Moonen, FGL
Op: donderdag 19 september 2024

De projectgroep "Romeins Museum de Thermen" heeft op 28 augustus 2024 met een groep ervaringsdeskundigen (o.a. FGL) een rondgang gemaakt in het deel waar de opgravingen en tentoonstellingen zijn. In 2021 en 2022 hebben ervaringsdeskundigen van destijds de cliëntenraad gehandicapten Heerlen (nu IPH) bij de gesprekken over de bouwkundige en technische zaken gezeten. Het verzoek van de projectgroep gaat echt over de verhaallijn, dus hoe ervaren deze personen de tentoonstelling zelf en wat kunnen zij wel (en wellicht ook niet) zien en begrijpen van het monument en de tentoonstelling.

Hoe ervaren zij het monument, en wat vinden zij belangrijk vanuit hun perspectief hoe de tentoonstelling en het verhaal vormgegeven wordt (denk bijvoorbeeld aan: braille tekst op bordjes, visuele effecten ect).

Die informatie neemt het museum dan mee bij de uitvraag met de tentoonstellingsontwerper en bouwer, en ik neem, als het nodig is voor de bouw nog de technische zaken mee (bijvoorbeeld als er ergens extra licht of geluid naar toe moet waar we tot nu toe niet aan gedacht hebben).

Het verslag van het bezoek aan het nu nog Thermenmuseum dat begin september dichtgaat en na een verbouwing van 3 jaar weer opengaat als het nieuwe Romeins Museum de Thermen.

Aanwezig waren o.a. Xaviera Buron Klose (Exaedes bouwrealisten), vertegenwoordigers van de gemeente Heerlen (o.a. Raoul Kleijntjens, Benoit Mater), van het museum zelf, van FGL (Else de Bont, Herman Evers, Ab Wissingh, Ank Gerrits) en van het IPH(Fia van Leeuwen).

De zaken, die in 2021 en 2022 zijn geadviseerd op het gebied van toegankelijkheid door Raoul Kleijntjens van de gemeente Heerlen, Herman Evers van FGL en Ank Gerrits van de toenmalige Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen n.a.v. “Het programma van Eisen van architecten Kraayvanger” zijn op bouwkundig/technisch vlak allemaal meegenomen en in de technische uitwerking van het gebouw verwerkt.

Deze bijeenkomst ging over de verhaallijn. Hoe werd het monument (het badhuis) ervaren en wat zijn adviezen vanuit ieders perspectief (denk aan visuele, auditieve, fysieke, cognitieve beperking) om de beleving nog verder te vergroten.

Het verslag is niet compleet, omdat ondergetekende niet alles heeft kunnen volgen.

(Het was donker, het was best een groot gezelschap, en dus onmogelijk om alle opmerkingen/adviezen allemaal mee te krijgen/te noteren).

Het Romeins Museum zal straks bestaan uit de badhuiszaal/ het monument en een witte toren.

Men begint straks (middels lift of trap) bovenaan in de toren en daalt dan af via een hellingbaan met vlakke stukken en rustpunten naar 3 verdiepingen (een tijdelijke tentoonstelling, een introductie van de regio, een vaste tentoonstelling) om te eindigen in Coriovallum/Heerlen met informatie over het badhuis en vervolgens naar het badhuis zelf te gaan.

Genoemd zijn in ieder geval de volgende punten:

  • Bij de ingang van het museum: een voelmaquette van de buitenkant van het gebouw, een voelplattegrond van de binnenkant.
  • Een audiotour (niet alleen voor mensen met een visuele beperking, maar voor iedereen)
  • Voor mensen met een auditieve beperking: ondertiteling. Mogelijk gebarentaal.
  • Goed vindbare QR code, m.n. voor mensen met een visuele beperking
  • Belang van contrast
  • Oplichten van bepaalde delen in het badhuis, geluid van bv water, voorstellingen/beelden van hoe het er ooit uitgezien heeft, versterken de beleving
  • Eerst een blik van bovenaf op de badhuis en daarna middels een loopbrug tot vlak boven de opgravingen. Eerst informatie tot je nemen om uiteindelijk te beleven.
  • Betere verlichting. Zal toch altijd aan de donkere kant blijven
  • Rustpunten/Bankjes/stoelen
  • Tablet met ondertiteling (mensen met een auditieve beperking)
  • Vrijwilligers, die getraind zijn in het begeleiden van en laten beleven door mensen met een visuele, fysieke en auditieve beperkingCommunicatie via website of anders over uren dat er wellicht een gebarentolk aanwezig is (Nederlands, Engels, Duits, Spaans), prikkelarme uren
  • Loopbrug; zichtbaarheid voor mensen met een visuele beperking, glazen bodem (mensen met een visuele beperking of mensen, die hierdoor uit evenwicht worden gebracht en die zich dan moeten kunne vasthouden aan een stevige, goed zichtbate leuning), plateaus, waar je met een rolstoel kunt draaien, opstaande randen voor de veiligheid of zelfs glazen zijwanden, de mogelijkheid voor mensen in een rolstoel om alles goed te kunnen zien vanuit de rolstoel
  • Projectie op de muren is een mooie toevoeging
  • Het verhaal, beelden, oplichten van delen van de maquette, geluiden in de donkere zaal vergroten de beleving.

Verslag: Ank Gerrits (Werkgroep Toegankelijkheid FGL)

Delen via...